Om synd och skuld

Foto: Magnus Aronson

När livet inte blir som vi har tänkt oss

Den här andakten passar bäst för dig som är 14 år eller äldre. 

Aposteln Paulus hade ett problem. Hur skulle han få den som inte vuxit upp som jude att förstå vad Jesus lära innebar? Svaret hittade i en av den tidens stora publikmagneter – idrotten. Att bli kristen kunde ses som att springa snabbast, spränga målsnöret och vinna segerkransen.

Men hur förklarar man synd? Svaret hittade Paulus i idrotten bågskytte. Hamartia – synd, betyder egentligen att missa målet i en bågskyttetävling! Det var en bild som var enkel att förstå och ta till sig. Alla kan förmodligen se framför sig hur bågskytten spänner bågen, siktar mot tavlan, skjuter – och missar! Men vad är vad? Är jag som människa och kristen bågskytten, pilen eller kanske pilbågen? Måltavlan är kanske det enklaste att förstå. Den röda ringen i mitten symboliserar Guds mål med en människas liv. Pilen kan sägas vara de goda intentionerna, viljan, handlingen. Men varför missar den? Är det fel på pilbågen eller på bågskytten? Är skytten fel, inte tillräckligt duktig, har fel förutsättningar eller är det själva sättet att leverera intentionerna, handlingarna som är fel? Förmodligen både och. Luther och andra teologer talar om arvssynden, dvs att människan är skadad i grunden, att hon inte har kapacitet att göra det goda. Paulus skriver om detta också: ”Det goda jag vill, det gör jag inte men det onda som jag inte vill, det gör jag”.

Vi människor har så lätt för att döma. Vi delar in människor och företeelser i kategorier: bra-dålig, ond-god, fel-rätt … Oftast är det ”de andra”, de som inte är som jag/vi som hamnar i de dåliga kategorierna. Denna indelning går så automatiskt så vi inte ens tänker på det. Men vad säger Gud?

Paulus skräder inte orden i Rom 2:1-11. Gud gör inte skillnad på människor! Det är en hård text men mitt i Paulus resonemang finns löftet, förklätt till en fråga: ”Bryr du dig inte om Guds oändliga godhet, fördragsamhet och tålamod? Förstår du inte att hans godhet vill föra dig till omvändelse?” Gud älskar oss med ett oändligt tålamod. Han ser hur vi kämpar med oss själva, hur vi missar målet gång på gång. Men som ett barn som lär sig att gå och trillar omkull gång på gång på gång så får vi försöka om och om och om igen. Varje dag är en ny dag i Guds kärlek!

Bön:

Gud, vi tackar dig för ditt oändliga tålamod med oss.
Vi är inte perfekta, vi misslyckas gång på gång med att vara
det vi vill vara.
Nu lägger vi allt framför Dig,
alla gånger vi missat målet
och litar på ditt löfte.
Du är här och Du förlåter,
igen och igen och igen.
Tack för Din kärlek!

Amen

Lyssna på Psalm 779 När livet inte blir som vi har tänkt oss på Spotify