Godispåsen

Foto: Magnus Aronson.

Är Gud rättvis?

Den här andakten passar bäst för den som är upp till 12 år. Delar av den är med i Delande nr 3, 2016. 

Har du några syskon eller kanske några kompisar du umgås med extra mycket? Ja, jag tänkte väl det. Tänk dig att ni har fått en stor godispåse, en sådan där drömgodispåse med alla typer av godis – sött, salt, choklad, skumgodisar, kolor, klubbor … De vuxna har sagt att ni måste dela rättvist. Det är ju självklart, eller hur? Men det visar sig att en av er bara gillar sura saker och choklad, en äter bara saltlakrits och du gillar ju det mesta, utom polkagrisar. Hur gör ni då för att dela rättvist? Tar ni fram lika många skålar som barn och delar upp alla godisar så att alla får lika många och av alla sorter? Blir det rättvist då? Alla har ju fått lika mycket av allt. Men du som gillar det mesta kommer ju äta upp nästan allt i skålen för det fanns inte många polkagrisar i påsen. Din kompis/syskon som gillar sura saker och choklad får också många hen gillade för det var många chokladbitar i påsen. Men det fanns nästan ingen saltlakrits så den andre får nästan ingenting, bara tre bitar. Medan ni andra äter för glatta livet tar de tre bitarna snart slut och hens skål är nästan fylld med sån’t hen inte gillar. Vad gör ni andra då? Får hen skylla sig själv som bara gillar saltlakrits? Ger ni bort era saltlakritsbitar eller byter ni saltlakrits mot något ni gillar? Vad är mest rättvist egentligen? Skulle ni ha delat upp godiset på något annat sätt? Skulle det ha blivit bättre om en vuxen bestämt hur godiset skulle delas upp?

Godis är ju egentligen inget vi behöver så det kanske inte gör så mycket om det blir lite olika. Men det finns så mycket annat vi människor verkligen behöver – mat, rent vatten, tak över huvudet, föräldrar och andra vuxna som tar hand om oss, utbildning. Och här är det verkligen orättvist. Vissa barn får nästan ingenting av vad de behöver. Hur kan det vara så? Varför gör inte Gud något åt det? Varför bestämmer inte Gud bara att alla barn ska få lika mycket av allt? Gud älskar ju alla barn. Hur kan det då bli så fel?

Gud älskar oss alla och vill oss alla väl. Han bryr sig om orättvisor och lider verkligen med den som har det svårt. Men Gud vill inte bestämma över oss. Gud vill att vi själva skall ta ansvar och ta hand om varandra. Gud vill att vi skall älska oss själva och varandra, precis som Gud älskar oss. Det är inte så enkelt, det vet vi allihop. Men när vi älskar varandra hjälper vi varandra med det som är svårt. Vi kan göra världen mer rättvis tillsammans. Då gör vi som Gud vill. Alltså är Gud rättvis.

1 Kor 13:4-7

Bön

Gud. Jag tror att Du är rättvis fast det inte verkar så. Du har skapat världen som en stor godispåse, med godis i alla färger och smaker – choklad, gräddkola, geléhallon, salta fiskar, surisar, polkagrisar och blå klubbor. Det finns godis så det räcker till alla. Men alla gillar inte allt! Några kanske till och med är allergiska. Hur ska vi då dela upp godiset så det blir rättvist? Jag önskar ibland att Du bestämde hur det skall vara men det gör Du ju inte. Du litar på att vi ska kunna dela upp själva. Du talar om för oss att det går att dela så att alla får vad de behöver utan att bråka – om vi samarbetar och är rädda om varandra.

Förlåt för att jag hemskt gärna vill ha alla chokladbitar själv. Jag skäms men jag vet ju att du älskar mig. Du litar på att jag försöker bry mig om andra och dela rättvist. En lite bit varje dag (men helst choklad, förstås)

Amen