Bondlurken

En morgonandakt

Läs:

Johannesevangeliet kapitel 1, vers 35-46

Kommentar:

”Kan det komma något gott från Nasaret?” Natanael är ironisk, litet hånfull. Nasaret var ju bara en byhåla på den här tiden, några hundra eller kanske tusen invånare, och de flesta pendlade säkert till närliggande orter för arbete, om de inte arbetade ute på fälten eller vallade getter. Nasaret var sin tids Almunge eller Köpingebro. Så varför skulle Messias komma härifrån?

Varför skulle en ängel komma just hit och välja ut en ung flicka, som var som alla andra flickor. Marias reaktion är mer häpen, men först lika misstrogen som Natanaels: ”Hur ska detta ske?” Och hennes slutsats blir att nu vänder Gud verkligen upp och ner på världen: nu ska de fattiga lyftas upp och de rika och mäktiga störtas ner. För Gud är den enda som har den makten.

Och jag finner detta djupt trösterikt. Så många gånger har jag ifrågasatt mig själv, min tro, min kunskap, min förmåga, min kärlek. Så många gånger har jag tänkt att Gud aldrig nånsin kan använda sig av någon som mig. Men så läser jag i Bibeln och blir påmind om att Bibelns människor inte heller var några hjältar genom sin intelligens, sin religiösa djupsinnighet eller sin moraliska fläckfrihet.

Jesus själv blev ofta hånad som en bondlurk från en håla av dem som tyckte att de visste bättre. I Getsemane plågades till och med han av tvivel om sitt uppdrag. Hans lärjungar var tidvis både tröga, högfärdiga, fega och själviska, och ändå byggdes kyrkan med deras hjälp. Gud kan använda vem han vill. Det är inte mina inre kvaliteter det hänger på. Bara jag vågar göra som Maria och lärjungarna och går vidare ändå, i förtröstan på att det är Gud som ger uppdraget och ska ge växten, så kan Gud handla, också genom mig.

Bön:

Gud, vi tackar dig för en ny dag under din himmel.

Tack för att du har kallat oss till livet, för att du har lett oss fram till denna dag i våra liv.

Tack för att du har makten att använda vem du vill – tack för att du vill använda också oss.

Led oss genom den här dagen och visa oss hur vi kan växa närmare dig.

Använd våra styrkor och våra svagheter för att göra ditt rike på jorden tydligt för alla.

Amen

Sjung:

Taizé-sång: “The kingdom of God is justice and peace, and joy in the Holy Spirit.

Come, Lord, and open in us the gates of your kingdom!”