Snöflingor

Den perfekta snöflingan

Den här andakten passar bäst för den som är upp till 12 år. Delar av den är med i Delande nr 4, 2016. 

Har du sett en snöflinga någon gång? Ja det är klart att du har men har du tittat riktigt nära, kanske på vanten när du varit ute och lekt i snön? Har du sett hur perfekt den är? 6 uddar eller spetsar, precis lika. Men om du tittar på en annan stjärna är den inte likadan. Lika perfekt men på ett annat sätt. Visst är det konstigt eller kanske inte förresten. Testa att jämföra något annat med dina kompisar, som händer eller kanske näsor. Visst är de lika och ändå inte. Någon har breda händer med korta fingrar, en annan smala händer med långa fingrar, riktiga pianohänder. Varför är det så? Så olika men ändå så lika, så perfekta, precis som snöstjärnorna. Kan det vara en slump? Jag tror inte det. Jag tror på en Gud som älskar oss och som har gjort oss till dem vi är, olika men lika. I Guds ögon är vi lika perfekta som snöstjärnorna. För flera tusen år sedan skrev en psaltarpsalmdiktare så här:

”Jag tackar för dina mäktiga under, förunderligt är allt du gör. Du kände mig alltigenom, min kropp var inte förborgad för dig, när jag formades i det fördolda, när jag flätades samman i jordens djup.” (Ps 139:14-15)

Gud visste vilka vi var, hur vi skulle se ut, hur vi skulle bli, innan någon människa visste det. Långt innan de första ultraljudsbilderna våra föräldrar fick se visste han vilka vi var. I Guds ögon är vi perfekta för att vi är olika. För alla behövs i hans värld, för att göra världen lite bättre varje dag. Och han älskar oss, precis som vi är, med breda händer eller smala fingrar, rödhåriga , med svart hår, pratiga, tysta, pluggisar, datanördar, pokemonspelare och alla andra.

Bön

Gud, hur har du gjort allt egentligen?
Hur visste du hur en snöstjärna skulle se ut?
Hur visste du hur jag skulle se ut?
La du ihop alla atomer i min kropp i ett snyggt mönster?
Testade du flera varianter innan det blev just jag?

Jag har ingen aning. Och egentligen spelar det kanske ingen roll.
Det viktiga är att jag vet att du älskar mig, att jag är perfekt i dina ögon.

När jag är trött på mina kompisar och osams med mina syskon,
hjälp mig att komma ihåg att de också är perfekta i dina ögon,
precis som de är.
Då blir det lättare att orka tycka om dem, trots att jag blir arg.

Förlåt att jag misslyckas ibland. Du vet ju varför och peppar mig att testa igen.

Tack!

Amen