Vatten

Vatten är livsnödvändigt

Den här andakten passar bäst för den som är 13 år eller äldre. Delar av den är med i Delande nr 1, 2017. 

Det är vinter och kallt. Snön ligger vit och det är snart sportlov. Du kanske helst kurar under en filt och längtar till våren. Eller älskar du vintern? Allt är vitt och fräscht. Man kan åka skidor och skridskor. Vi är olika och tur är väl det. Men har du tänkt på att precis utanför dörren finns en fantastisk symbol som talar om Gud, vatten?

Vatten är livsnödvändigt. Utan vatten torkar kroppen ut på några dagar. Våra inre organ slutar fungera då cellerna faller ihop. I Bibeln används vattnet som symbol för att visa på hur livsviktig relationen till Gud är för oss människor. Som i Joh 7:37-38 där Jesus ropar ”Är någon törstig, så kom till mig och drick. Den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten, som skriften säger”. Författaren förklarar att Jesus säger detta om Anden, alltså Guds kraft som vi får. Poängen här kan vara att utan detta vatten eller Anden torkar vi ihop, våra celler faller ihop och vi dör – andligen. Att känna Gud är livsnödvändigt med andra ord.

Vatten tvättar rent. När vi döps tvättar dopvattnet bort våra synder och vi blir rena, ”Guds fläckfria barn mitt i ett ont och fördärvat släkte” ( Fil 2:15). Nu är ju den bilden inte helt enkel. Vi har ju fortfarande våra brister men genom dopet och tron blir vi förlåtna.

Och vatten har tre former – vattenånga, vatten och is – men det är fortfarande vatten. På samma sätt är det med Gud. Han är en men har tre former: Fadern – Skaparen, Sonen-Frälsaren och Anden-Livgiverskan. Alltså kan vatten vara en symbol för treenigheten!

Och snö då? Jo varje snöstjärna är unik. Det finns ingen som är den andra lik. Och alla behövs för att vi ska kunna bygga en snölykta till exempel. Precis som det är med oss människor. Vi är helt unika och vi behövs, alla, för att bygga något nytt!

Visst är det spännande med vatten!

Bön:
Herre,

Jag ber dig om det levande vattnet som väcker min tro,
om dopvattnet som gör mig ren och ny,
om insikten om att Du skapar allt,
räddar mig genom Jesus
och ger mig kraft att leva i dig genom Anden.

Tack för att du har skapat just mig!
Gör mig till ett tecken i din värld.

Amen